СУРОВИ ЯДКИ
Суровите ядки съдържат полезни за здравето мазнини и протеини. Микроелементите, които са характерна част от състава им – цинк, манган, селен, магнезий, мед и др., допринасят за здравето на човешкия организъм. Съдържащият се в ядките витамин Е е силен антиоксидант. Малкият брой калории и голямото количество енергия, която осигуряват на тялото, ги прави подходящи за спортисти и дори за най-строгите диети.
Произход: САЩ, Гърция
Шамфъстъкът е една от ядките, които човекът използва най-дълго в своята история - още от 6000 г. пр. Хр. Той е отличен източник на лесноусвоими протеини, витамини от група В, витамин Е, желязо, мед, калций, калий, фосфор и магнезий.
Шамфъстъкът принадлежи към групата хранителни продукти с най-силни антиоксидантни свойства. Той съдържа и по-малко калории, по-малко мазнини и повече протеини в сравнение с други ядки.
Шамфъстъкът е полезен при силни физически и умствени натоварвания. Благодарение на високите си хранителни стойности, ядките се препоръчват за възстановяване на изтощени организми.
Шамфъстъкът е добър източник на омега-9 мастни киселини, които заедно с витамин Е, спомагат за прочистването на организма.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 557 Kcal |
2330 kJ | |
Мазнини, | 44 g |
от които наситени мастни киселини | 5 g |
Въглехидрати, | 28 g |
от които захари | 8 g |
Белтъци | 21 g |
Фибри | 10.6 g |
Сол | 0.0025 g |
Шамфъстък се съдържа в следните разновидности на NICS:
Опаковка суров шамфъстък от 200 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин :
Произход: Южна Африка
Макадамията е ядката с най-твърда черупка, а производителите й я оценяват като най-скъпият орех в света.
Ядката съдържа много високо количество мастни киселини, което намалява нивото на "лошия" холестерол в кръвта. Полезна е за сърцето, паметта и външния вид, заради съдържанието на витамини от групата В и никотинова киселина, както и фосфор, калий, натрий, селен, желязо и калций.
Маслото от макадамия съдържа около 22% омега-7-палмитоидна киселина, която е със силно изразено антиоксидантно действие. Специалистите твърдят, че то има основна роля за забавяне на процесите на стареене на клетката.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 718 Kcal |
3008 kJ | |
Мазнини, | 76 g |
от които наситени мастни киселини | 12 g |
Въглехидрати, | 14 g |
от които захари | 5 g |
Белтъци | 8 g |
Фибри | 9 g |
Сол | 0.005 g |
Макадамия се съдържа в следните разновидности на NICS:
Опаковка сурова макадамия от 200 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
Произход: САЩ
Бадемите са определяни като най-богати на хранителни вещества сред всички ядки. Те са добър източник на витамини от група В, калций, калий, фосфор, манган, желязо и цинк. Тези ароматни ядки съдържат здравословни мазнини и високоенергийни хранителни вещества.
Добре известни са и медицинските ползи от бадемите като мощен антиоксидант, който подпомага укрепването на имунната система, намалява риска от сърдечни болести, а наличието на магнезий допринася за избягването на сърдечен удар. Съдържащият се в тях протеин участва в изграждането на костите, мускулите, кожата и кръвта. Бадемите имат в състава си рибофлавин и L-карнитин, които доказано повишават мозъчната активност и намаляват опасността от болестта на Алцхаймер. Фосфорът в бадемите помага за подсилване на костната система и зъбите. С високото си съдържание на мононенаситени мастни киселини (омега-9), бадемите успешно понижават холестерола.
Няколко бадема на ден гарантирано помагат на организма ни да си набави енергия, без да приемаме излишни мазнини и допълнителни калории.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 575 Kcal |
2406 kJ | |
Мазнини, | 49 g |
от които наситени мастни киселини | 4 g |
Въглехидрати, | 22 g |
от които захари | 4 g |
Белтъци | 21 g |
Фибри | 12 g |
Сол | 0.001 g |
Бадеми се съдържат в следните разновидности на NICS:
Опаковка суров бадем от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
Произход: Виетнам
Кашуто, което всички познаваме, а ние ползваме за създаването на някои от никсчетата, всъщност е семето на дървото кашу. То израства на върха на плода - т.нар. кашу-ябълка, макар да го наричаме ядка.
Кашуто е щедро на мононенаситени мастни киселини, витамини от група В, калций, калий, фосфор, мед, селен, магнезий, желязо и цинк. Богато е и на лесноусвоими протеини.
Има нисък гликемичен индекс (22+/-5) и нисък коефициент на гликемично зареждане (2,86/50 g). Това го прави препоръчителна част от диетата на хората с наднормено тегло и диабетиците. Подобно на други ядки, кашуто помага срещу затлъстяването и проблеми с жлъчката. Наличието на елемента мед спомага за повишаване на енергийните нива в тялото.
Кашуто повишава устойчивостта на организма към стрес и понижава нивото на холестерола, има свойствата на антиоксидант и благоприятства кръвоносните съдове и костите.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 553 Kcal |
2313 kJ | |
Мазнини, | 44 g |
от които наситени мастни киселини | 7.7 g |
Въглехидрати, | 30 g |
от които захари | 6 g |
Белтъци | 18.2 g |
Фибри | 3.3 g |
Сол | 0.012 g |
Кашу се съдържа в следните разновидности на NICS:
Произход: САЩ
Пеканът е идеалната ядка за пълноценно хранене.
Известен още и като „маслен орех“, пеканът е богат на омега-3 и омега-6 мастни киселини, помагащи за крепко здраве. Съдържа витамини от групите А и B, както и особена форма на витамин Е, която предпазва организма от възпаления. В този орех има много минерали - магнезий, калций, фосфор, цинк, селен, калий.
Пеканът е един от най-добрите източници на лесноусвоими протеини.
За разлика от останалите орехи, ядките на пекана имат нежна текстура, която ги прави лесни за храносмилане. Имат свойствата да понижават високия холестерол, а високото съдържание на манган помага на щитовидната жлеза.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 691 Kcal |
2891 kJ | |
Мазнини, | 72 g |
от които наситени мастни киселини | 6 g |
Въглехидрати, | 14 g |
от които захари | 4 g |
Белтъци | 10 g |
Фибри | 9 g |
Сол | 0 g |
Пекан се съдържа в следните разновидности на NICS:
Произход: Боливия
Няма по-добър начин да си набавим елемента селен от това да ядем бразилски орехи. Две ядки на ден осигуряват нужното количество от „микроелемента на дълголетието“, както е известен селенът. Той има много силни антиоксидантни свойства и се бори със свободните радикали, които са основната причина за състаряването на клетките.
Бразилските орехи са с най-високо съдържание на протеини и има силен противовъзпалителен и регенериращ ефект. В химичния състав на тези ядки от амазонските гори влизат и витамини С, В6 и Е, омега-3 и омега-6 мастни киселини, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
Заради съдържащите се в бразилския орех фибри и протеини, той се използва за контролиране на чувството на глад.
Бразилският орех стимулира производството на тестостерон в мъжкия организъм, понижава холестерола и кръвната захар.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 656 Kcal |
2740 kJ | |
Мазнини, | 66 g |
от които наситени мастни киселини | 15 g |
Въглехидрати, | 12 g |
от които захари | 2 g |
Белтъци | 14 g |
Фибри | 8 g |
Сол | 0.03 g |
Бразилски орех се съдържа в следните разновидности на NICS:
Произход: Турция
Древните римляни и елините използвали лешниците като лечебно средство. Те знаели полезните свойства на тези ядки, богати на калий, калций, фосфор, манган, магнезий, желязо, мед и цинк, а също и значимо количество йод.
Лешниците са добър източник на витамини Е и В, които са силен антиоксидант. Имат високо съдържание на фолиева киселина, която спомага за множенето на клетките. Богати са и на манган, който участва в процесите на растеж в организма.
Лешниците подобряват функцията на сърцето и намаляват нивата на “лошия” холестерол. 88% от мазнините на тези ядки са ненаситени, а в тях почти няма въглехидрати. Затова, според специалистите по хранене, те са много подходящи за диети.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 628 Kcal |
2627 kJ | |
Мазнини, | 61 g |
от които наситени мастни киселини | 4.5 g |
Въглехидрати, | 17 g |
от които захари | 4.3 g |
Белтъци | 15 g |
Фибри | 12.5 g |
Сол | 0 g |
Лешници се съдържа в следните разновидности на NICS:
Произход: Белгия
Ядките на какаото са богати на много витамини, като съдържат общо над 200 съединения. Доставят на организма нужните количества мед и калий, които са важни за сърдечно-съдовата система. Магнезият и калцият в зърната пък спомагат за правилното функциониране на всички основни органи.
Много изследвания показват, че какаовите зърна са един от най-добрите източници на антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане и преждевременно остаряване. В какаото те са в пъти повече от тези в зеления чай, боровинките и червеното вино.
Какаото подобрява метаболизма, дава енергия и кара тялото да се чувства бодро и свежо.
Заради високото съдържание на триптофан, какаовите зърна мигновено покачват настроението и действат като естествен антидепресант. Когато приемаме какаови зърна, в организма ни се отделят хормони на щастието – ендорфин и серотонин.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 464 Kcal |
1941 kJ | |
Мазнини, | 43 g |
от които наситени мастни киселини | 25 g |
Въглехидрати, | 36 g |
от които захари | 0 g |
Белтъци | 14 g |
Фибри | 32 g |
Сол | 0 g |
Какаови зърна се съдържа в следните разновидности на NICS: