Произход: Виетнам
Кашуто, което всички познаваме, а ние ползваме за създаването на някои от никсчетата, всъщност е семето на дървото кашу. То израства на върха на плода - т.нар. кашу-ябълка, макар да го наричаме ядка.
Кашуто е щедро на мононенаситени мастни киселини, витамини от група В, калций, калий, фосфор, мед, селен, магнезий, желязо и цинк. Богато е и на лесноусвоими протеини.
Има нисък гликемичен индекс (22+/-5) и нисък коефициент на гликемично зареждане (2,86/50 g). Това го прави препоръчителна част от диетата на хората с наднормено тегло и диабетиците. Подобно на други ядки, кашуто помага срещу затлъстяването и проблеми с жлъчката. Наличието на елемента мед спомага за повишаване на енергийните нива в тялото.
Кашуто повишава устойчивостта на организма към стрес и понижава нивото на холестерола, има свойствата на антиоксидант и благоприятства кръвоносните съдове и костите.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 553 Kcal |
2313 kJ | |
Мазнини, | 44 g |
от които наситени мастни киселини | 7.7 g |
Въглехидрати, | 30 g |
от които захари | 6 g |
Белтъци | 18.2 g |
Фибри | 3.3 g |
Сол | 0.012 g |
Кашу се съдържа в следните разновидности на NICS: