Произход: Турция
Древните римляни и елините използвали лешниците като лечебно средство. Те знаели полезните свойства на тези ядки, богати на калий, калций, фосфор, манган, магнезий, желязо, мед и цинк, а също и значимо количество йод.
Лешниците са добър източник на витамини Е и В, които са силен антиоксидант. Имат високо съдържание на фолиева киселина, която спомага за множенето на клетките. Богати са и на манган, който участва в процесите на растеж в организма.
Лешниците подобряват функцията на сърцето и намаляват нивата на “лошия” холестерол. 88% от мазнините на тези ядки са ненаситени, а в тях почти няма въглехидрати. Затова, според специалистите по хранене, те са много подходящи за диети.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 628 Kcal |
2627 kJ | |
Мазнини, | 61 g |
от които наситени мастни киселини | 4.5 g |
Въглехидрати, | 17 g |
от които захари | 4.3 g |
Белтъци | 15 g |
Фибри | 12.5 g |
Сол | 0 g |
Лешници се съдържа в следните разновидности на NICS: