Произход: Белгия
Ядките на какаото са богати на много витамини, като съдържат общо над 200 съединения. Доставят на организма нужните количества мед и калий, които са важни за сърдечно-съдовата система. Магнезият и калцият в зърната пък спомагат за правилното функциониране на всички основни органи.
Много изследвания показват, че какаовите зърна са един от най-добрите източници на антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане и преждевременно остаряване. В какаото те са в пъти повече от тези в зеления чай, боровинките и червеното вино.
Какаото подобрява метаболизма, дава енергия и кара тялото да се чувства бодро и свежо.
Заради високото съдържание на триптофан, какаовите зърна мигновено покачват настроението и действат като естествен антидепресант. Когато приемаме какаови зърна, в организма ни се отделят хормони на щастието – ендорфин и серотонин.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 464 Kcal |
1941 kJ | |
Мазнини, | 43 g |
от които наситени мастни киселини | 25 g |
Въглехидрати, | 36 g |
от които захари | 0 g |
Белтъци | 14 g |
Фибри | 32 g |
Сол | 0 g |
Какаови зърна се съдържа в следните разновидности на NICS: