СУШЕНИ ПЛОДОВЕ

Сушените плодове са концентрирана храна с ниско съдържание на вода. Богати са предимно на прости захари – глюкоза и фруктоза, затова са и висококалорични. Съдържат жизненоважни хранителни вещества. Благодарение на съвременните технологии за естествено изсушаване не само се запазват витамините и минералите в сушените плодове, а и концентрация на тези вещества остава по-висока.

108x90 chervena borovinkaПроизход: САЩ

dried cranberries 000

Червенaта боровинка е първото нещо, което впечатлява английските заселници при пристигането им в Америка през XVII век. Много бързо те откриват лечебните свойства на този плод, който днес е известен като един от най-добрите източници на витамини А, С и Е.

Червените плодчета са богати на важните за метаболизма омега-3 и омега-6 мастни киселини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества, флавоноиди, каротеноиди и фитостероли.

Благодарение на високото съдържание на антоцианини, червената боровинка е известна с естествените си антибактериални и противовъзпалителни свойства. Тя помага за понижаването на холестерола и защитава клетките от увреждане. Тези плодовете имат и нисък гликемичен индекс, който е от значение при хранененето на спортисти и повишаването на техните постижения.

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 308 Kcal
  1289 kJ
Мазнини, 1.4 g
от които наситени мастни киселини 0.1 g
Въглехидрати, 82 g
от които захари 65 g
Белтъци 0.07 g
Фибри 5.7 g
Сол 0.003 g

 

Червена боровинка се съдържа в следните разновидности на NICS:

 290x100 almonds cranberries pumpkin290x100 almond cacao blackcurrant290x100 blueberries pistachios cranberries290x100 cashew gojiberry pecan

 

Опаковка червена боровинка от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
Червена боровинка
 

108x90 sini borovinkaПроизход: САЩ

blueberries big

Сините боровинки се нареждат на първо място по антиоксидантно действие сред 40 други плодове и зеленчуци. Богати са на витамините А, В1, В2, С, Е, К, калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо и са абсолютен лидер по съдържание на манган.

Благодарение на тези вещества боровинките укрепват кръвоносните съдове, сърдечно-съдовата система и зрението, подобряват мозъчната дейност и забавят стареенето. Тези плодовете съдържат още захар, органични киселини (лимонена, ябълчена, янтарна и др.), дъбилни вещества, пектин, фибри, гликозиди и багрилни вещества.

Благодарение на тези вещества боровинките укрепват кръвоносните съдове, сърдечно-съдовата система и зрението, подобряват мозъчната дейност и забавят стареенето. Тези плодовете съдържат още захар, органични киселини (лимонена, ябълчена, янтарна и др.), дъбилни вещества, пектин, фибри, гликозиди и багрилни вещества.

 

 

 

 

 

 

 Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 325 Kcal
  1358 kJ
Мазнини, 1 g
от които наситени мастни киселини 0 g
Въглехидрати, 80 g
от които захари 75 g
Белтъци 3 g
Фибри 3 g
Сол 0.025 g

 

Сини боровинки се съдържат в следните разновидности на NICS:

 290x100 blueberries pistachios cranberries290x100 berries chia aronia

108x90 appleПроизход: България

apples big

Плодът, благодарение на който Исак Нютон открил физичния закон за всеобщото привличане, е предпочитан по цял свят заради многобройните си здравословни свойства. Ябълката е ефективно прочистващо средство, спомагащо за детоксикацията на организма, най-вече благодарение на съдържащия се в нея пектин.

„Царицата на плодовете“ съдържа витамини С, В1, В2, Р, Е, А, калий, желязо, манган, калций, лектини, захари и органични киселини. В нея има и голям брой микроелементи - калий, фосфор, магнезий, натрий, сяра, алуминий, бор, ванадий, желязо, йод, мед, молибден, никел, флуор, хром и цинк.

Ябълките са с добри хранителни свойства и се използват като диетичен продукт в случаите на липса на достатъчно витамини и анемия. Те помагат за бързото възстановяване на организма и повишава неговата устойчивост. Този плод има и много нисък гликемичен индекс.

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 243 Kcal
  1017 kJ
Мазнини, 0.32 g
от които наситени мастни киселини 0.05 g
Въглехидрати, 66 g
от които захари 57 g
Белтъци 0.9 g
Фибри 8.7 g
Сол 0.087 g

Ябълка се съдържат в следните разновидности на NICS:

 290x100 apples pecan cinnamon

108x90 kajsiaПроизход: Турция

kajsia big

Натуралната кайсия в блокчетата NICS не е обработена със серен диоксид или други подобни сулфити.

Този плод е богат на антиоксиданти, витамини В2, В3, В5, С, А, фибри, калий, цинк. Изсушените кайсии са отличен източник на желязо и калций, а наличието на пектини в съчетание с органичните киселини в състава им освобождава организма от радионуклиди и тежки метали.

Само няколко кайсии дневно ни зареждат с нужната доза бета каротин – силен антиоксидант, който тялото ни трансформира във витамин А.

Съдържащият се в тях витамин Е подобрява кръвообращението. Магнезият и фосфорът в кайсиите допринасят за активната работа на мозъка. Кайсиите подобряват имунитета.

Заради своите полезни свойства кайсиите са били плод номер едно в списъка с провизии на астронавтите на американската космическа агенция NASA.

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 241 Kcal
  1007 kJ
Мазнини, 1 g
от които наситени мастни киселини 0 g
Въглехидрати, 63 g
от които захари 53 g
Белтъци 3.7 g
Фибри 8 g
Сол 0.01g

 

Натурални кайсии се съдържат в следните разновидности на NICS:

 290x100 chia apricot brazil290x100 macadamia cherries hezelnuts

 

Опаковка натурална кайсия от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
Натурална кайсия
 

108x90 godji beriПроизход: Китай

godji beri big

Годжи бери е познат в България и като мерджан и лиций. Плодът произхожда от Тибетските Хималаи и Северен Китай, където ги наричат „червени диаманти“ заради полезните им свойства.

В химичния състав на годжи бери са включени 18 жизненоважни аминокиселини, както и редица микроелементи – фосфор, цинк, калций, желязо, мед, калий, магнезий, натрий и селен. От гледна точка на витамините, годжи бери съчетава витамини B1, B2, B6, A, E, C. Според последните проучвания количествата витамин C в него са приблизително 500 пъти повече от тези в портокалите. Всичко това прави годжи бери буквално бомба от витамини, минерали и антиоксиданти.

Едни от най-характерните свойства за този плод са регулиране и подобряване работата на имунната система и значително забавяне на процесите на стареене на тъканите.

Годжи бери е добър адаптоген, т.е. въздейства общо терапевтично върху човешкото тяло, укрепва организма и му помага да се справи по-добре в стресови условия.

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 243 Kcal
  1017 kJ
Мазнини, 0.32 g
от които наситени мастни киселини 0.05 g
Въглехидрати, 66 g
от които захари 57 g
Белтъци 0.9 g
Фибри 8.7 g
Сол 0.087 g

 

Годжи бери се съдържат в следните разновидности на NICS:

 290x100 cashew gojiberry pecan

 

Опаковка годжи бери от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
Годжи бери
 

108x90 aroniaiПроизход: Бълария

aronia big

Арония е просто природен дар! Плодовете на този храст са един от най-силните антиоксиданти в природата. Руските учени дори я включват в състава на космическата храна.

Плодовете на аронията се характеризират с голямо богатство на витамини и минерали, което ги нарежда в списъка на ценните лекарствени растения. Плодът съдържа захари – преобладават фруктозата и глюкозата, затова е подходящ за диебитици. Съдържа голямо разнообразие на аминокиселини.

Аронията е силен имуностимулант. Най-ценни в съдържанието на арониевите плодове са незаменимите полифенолни съединения, наречени още рутин или витамин Р. Няма друго растение с такова рекордно съдържание на полифенолни (Р-активни) вещества. Уникално е, че съдържа и флавоноли, катехини и антоцианини със силно антиоксидано и противовъзпалитено действие.

От макроелементите в аронията се съдържа калий, калций, фосфор, магнезий, желязо и други, а от микроелементите – рекордно количество йод, манган, молибден. Изключително важна особеност на аронията е високото съдържание на всички основни витамини.


 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 325 Kcal
  1360 kJ
Мазнини, 0 g
от които наситени мастни киселини 0 g
Въглехидрати, 66 g
от които захари 27.2 g
Белтъци 3.6 g
Фибри 7 g
Сол 0 g

 

Арония се съдържат в следните разновидности на NICS:

 290x100 berries chia aronia290x100 chia apricot brazil

 

Опаковка арония от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
Арония
 

108x90 kasisПроизход: Гърция

kasis

Касисът е познат още и като френско черно грозде.

Плодовете се характеризират с висока биологична стойност заради съдържанието на захари и органични киселини.

Черните плодчета съдържат голямо количество витамини А, B и C, както и калий, магнезий, желязо, фосфор, цинк, и дори калций. В касиса има до три пъти повече витамин С отколкото в портокала. Зрънцата касис са богати на незаменими мастни киселини, както и на танин, калиеви соли и етерично масло. Пектинът, който се съдържа в касиса, помага за изхвърлянето на някои вредни вещества, натрупани в организма.

 

 

 

 

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 367 Kcal
  1536 kJ
Мазнини, 3 g
от които наситени мастни киселини 0 g
Въглехидрати, 80 g
от които захари 63 g
Белтъци 0 g
Фибри 13 g
Сол 0 g

 

Касис се съдържат в следните разновидности на NICS:

 290x100 macadamia cherries hezelnuts290x100 almond cacao blackcurrant290x100 chia apricot brazil

 

Опаковка касис от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
Касис
 

108x90 chereshiПроизход: България

chereshi big

Черешата, наричана още суперплодът на Америка, е богата на много полезни за здравето вещества. Тя е един от плодовете с най-малко калории в него и единствения естествен източник на мелатонин. Съдържа много витамин B и C, провитамин А, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те активизират обменните процеси в организма, подобряват апетита и стимулират мозъчната дейност.

Черешите са богат естествен източник на елагова киселина, която има антиканцерогенни свойства, и на витамин С, провитамин А, витамини от група В, витамин Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те активизират обменните процеси, подобряват апетита и работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие на организма.

 

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 350 Kcal
  1464 kJ
Мазнини, 0 g
от които наситени мастни киселини 0 g
Въглехидрати, 83 g
от които захари 45 g
Белтъци 3 g
Фибри 25 g
Сол 0.015 g

 

Череши се съдържат в следните разновидности на NICS:

 290x100 macadamia cherries hezelnuts290x100 berries chia aronia

 

Опаковка череша от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
Череша
 

108x90 stafidaПроизход: Турция

stafidi big

Изсушаването на гроздето, докато се превърне в стафиди, се практикува от древни времена.

Стафидите са богат източник на въглехидрати, 94% от които са глюкоза и фруктоза - безвредни за диабетиците захари. Стафидите съдържат витамините С, Р, РР, B1 и B2, каротин, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, селен, органични киселини. Стафидите са основен източник на микроминерала бор, който помага за здравината на костите ни.

В тях се съдържат антиоксиданти и най-вече олеаноловата киселина. Богати са на желязо.

Редовната консумация на стафиди помага в борбата срещу умората и депресията.

 

 

 

 

 

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 299 Kcal
  1251 kJ
Мазнини, 0 g
от които наситени мастни киселини 0 g
Въглехидрати, 79 g
от които захари 59 g
Белтъци 3 g
Фибри 4 g
Сол 0.011 g

 

Стафиди се съдържат в следните разновидности на NICS:

 290x100 blueberries pistachios cranberries290x100 apples pecan cinnamon290x100 cashew gojiberry pecan290x100 chia apricot brazil290x100 almonds cranberries pumpkin

 

Опаковка стафида от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
Стафида
 
 

108x90 slivaПроизход: България

sliva big

Сините сливи са богати на протеини, въглехидрати, фибри, органични свободни киселини, калий, калций, натрий, фосфор, магнезий, хром, цинк, йод, манган, мед, флуор, провитамин А, витамини В1, В2, В6, PP, C, E.

Изсушените сливи запазват напълно състава си от полезни вещества, каквито има и в свежия плод. Богати са на захари и на органични киселини. Те са един от най-добрите източници на рутин, т.нар. витамин Р.

Сливите помагат на тялото да изхвърли "лошия" холестерол. Те са полезна храна с малко калории.

 

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 240 Kcal
  1004 kJ
Мазнини, 0 g
от които наситени мастни киселини 0 g
Въглехидрати, 64 g
от които захари 38 g
Белтъци 2 g
Фибри 8 g
Сол 0.002 g

 

Синя слива се съдържа в следните разновидности на NICS:

 290x100 apples pecan cinnamon290x100 cashew gojiberry pecan

108x90 slivamorello pПроизход: България

Сладко-киселия вкус на крехката вишната възбужда всички сетива. Очарова с леката си тръпчивост и е изключително добър източник на витамин C и провитамин А. Подобрява апетита и е ценен диетичен продукт. Червените плодчета помагат за възстановяване на мускулите и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.  

Плодът е богат на органични киселини и белтъчини. Съдържа и захари, предимно фруктоза, глюкоза, минимално количество захароза. Затова вишните могат да се консумират и от диабетици. От минералните соли най-голямо е количеството на калия, фосфора, калция и магнезия.

  

Хранителна стойност:

Хранителни стойности:

за 100 г

Енергийна стойност

402 Kcal

 

1680 kJ

Мазнини,

15.2 g

от които наситени мастни киселини

2.6 g

Въглехидрати,

46.2 g

от които захари

27.4 g

Белтъци

10.5 g

Фибри

19 g

Сол

0.08 g

 

Вишна се съдържа в следните разновидности на NICS:

 290x100 morello cacao