Произход: Бълария
Арония е просто природен дар! Плодовете на този храст са един от най-силните антиоксиданти в природата. Руските учени дори я включват в състава на космическата храна.
Плодовете на аронията се характеризират с голямо богатство на витамини и минерали, което ги нарежда в списъка на ценните лекарствени растения. Плодът съдържа захари – преобладават фруктозата и глюкозата, затова е подходящ за диебитици. Съдържа голямо разнообразие на аминокиселини.
Аронията е силен имуностимулант. Най-ценни в съдържанието на арониевите плодове са незаменимите полифенолни съединения, наречени още рутин или витамин Р. Няма друго растение с такова рекордно съдържание на полифенолни (Р-активни) вещества. Уникално е, че съдържа и флавоноли, катехини и антоцианини със силно антиоксидано и противовъзпалитено действие.
От макроелементите в аронията се съдържа калий, калций, фосфор, магнезий, желязо и други, а от микроелементите – рекордно количество йод, манган, молибден. Изключително важна особеност на аронията е високото съдържание на всички основни витамини.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 281 Kcal |
1178 kJ | |
Мазнини, | 1.6 g |
от които наситени мастни киселини | 0.46 g |
Въглехидрати, | 51.7 g |
от които захари | 41.2 g |
Белтъци | 2.6 g |
Фибри | 24.4 g |
Сол | 0.01 g |
Арония се съдържат в следните разновидности на NICS: