СЕМЕНА

Хранителните и здравословни свойства на семената са причината да ги включим в състава на NICS. Семената съдържат много богат набор от витамини и микроелементи, както и ценни, ненаситени мастни киселини. Семената са богати на Омега 3 мастни киселини и фибри, те засищат за по-дълго време и извеждат токсините от тялото ни. Фибрите в тях помагат и за поддържането на процесите в нашия организъм.

108x90 tikveniПроизход: Китай

tikveni big

Тиквените семки са широко използвани в кулинарията, заради високото съдържание и разнообразието на хранителни вещества, които съдържат.

Тиквените семки имат най-голямото количество желязо и магнезий сред всички семена. Богати са на витамини А, С, К, Е и витамини от В групата - В1, В2, В5, В6, В9. Всички те са силни антиоксиданти и помагат в борбата със стареенето на клетките.

От минералите имат още фосфор, калий, калций, цинк, мед, манган, селен.

Тиквените семки съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини, а коктейлът от полезни вещества и минерали се допълва от много рядката съставка делта-7-стерин и аминокиселината L-трипофан, която помага за по-добър сън и избягване на депресивните състояния.

Те са един от най-добрите източници на протеини и фибри.

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 559 Kcal
  2330 kJ
Мазнини, 49 g
от които наситени мастни киселини 8.7 g
Въглехидрати, 10.71 g
от които захари 1.4 g
Белтъци 30 g
Фибри 6 g
Сол 0.02 g

 

Тиквени семки се съдържат в следните разновидности на NICS:

 290x100 almonds cranberries pumpkin290x100 berries chia aronia

 

Опаковка сурови тиквени семки от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
20200414 pumpkin
 

108x90 slunchogledПроизход: България

slunchogled big

Вкусни и хрупкави, слънчогледовите семки са отличен източник на много аминокиселини, които осигуряват естествен обмен на мазнини в организма. Съдържат и много ненаситени мастни киселини като линолева, палметинова, олеинова, стеаринова, арахидонова и други. Те са богати на минерали като фосфор, калий, както и магнезий, селен, цинк, натрий, силиций, хром, мед, кобалт, желязо. В съчетание с витамините В1, В2, В3, Е те стават изключително полезни за здравето.

Слънчогледовите семки са пълни с витамини С и Е, които са естествени антиоксиданти. Те са много добър източник на протеини. Съдържащият се в тях магнезий успокоява нервите, мускулите и кръвоносните съдове, а наличието на селен подобрява детоксикацията и предпазва от рак.

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 584 Kcal
  2443 kJ
Мазнини, 51 g
от които наситени мастни киселини 4 g
Въглехидрати, 20 g
от които захари 3 g
Белтъци 21 g
Фибри 9 g
Сол 0.009 g

 

Слънчогледови семки се съдържат в следните разновидности на NICS:

290x100 blueberries pistachios cranberries290x100 cashew gojiberry pecan 290x100 berries chia aronia

 

Опаковка сурови слънчогледови семки, белени от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:

20200421 sunflower

108x90 lenПроизход: Казахстан, Русия

len big

Легендите твърдят, че самият Хипократ предписвал ленени семена за лечение на своите пациенти. И до днес тези семена са сред най-препоръчваните от медици и диетолози, заради своите общоукрепващи и противовъзпалителни качества.

Лененото семе е основен източник на фибри, които действат благоприятно на храносмилането и отделителната система и създават усещане за ситост.

Лененото семе съдържа около 30% белтъчини, около 15% въглехидрати, богато е на витамин Е и витамин А. Съдържа още около 10% слузно вещество. Най-добрият източник на омега-3 мастни киселини, които помагат да се намали нивото на холестерола в организма. Съдържа още и омега-6 мастни киселини, витамини С, В1, В2, В3, В5, В6, В9, калций, магнезий, фосфор, калий, цинк, желязо.

Ленът има лигнани, които са известни както растителен естроген и имат антиоксидантни качества. Лененото семе спомага за регулиране на захарта в кръвта, благодарение на фибрите в него.

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 534 Kcal
  2234 kJ
Мазнини, 42 g
от които наситени мастни киселини 4 g
Въглехидрати, 29 g
от които захари 2 g
Белтъци 17 g
Фибри 27g
Сол 0.03 g

 

Ленено семе се съдържа в следните разновидности на NICS:

290x100 apples pecan cinnamon 290x100 berries chia aronia

 

Опаковка сурово ленено семе от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
20200414 flax
 

 

108x90 susamПроизход: Индия

sesame white

Сусамът е едно от най-ценените растения в Изтока. Качествата му са известни на човека от незапомнени времена.

Сусамовото семе е изключителен източник на калций, който организмът усвоява изцяло. В една супена лъжица сусамово семе има 88 мг калций. То съдържа още мед, манган, магнезий, желязо, фосфор, цинк, триптофан, витамин В1, В2, В3,  А, Е, фолиева киселина и диетични фибри. В състава на протеините на сусама са открити осемнадесет аминокиселини, в това число всичките осем незаменими.

Сусамът е изключително ценен източник на витамин В9 – фолиевата киселина, един от най-полезните за човека витамини, който помага за развитието на гръбначния мозък и синтеза на ДНК.

В допълнение към тези ценни минерали и витамини, сусамът съдържа и две уникални съставки - сезамин и сезамолин, които принадлежат към групата на т.нар. лигнани. Те имат понижаващи холестерола и увеличаващи запасите на витамин Е ефекти. Сезаминът предпазва черния дроб от неблагоприятните въздействия на кислорода.

Сусамовото семе е богато на омега-6 и омега-9 мастни киселини, както и есенциални аминокиселини, благодарение на които организмът усвоява неговите протеини с изключителна лекота.

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 631 Kcal
  2640 kJ
Мазнини, 61 g
от които наситени мастни киселини 9 g
Въглехидрати, 12 g
от които захари 0 g
Белтъци 20 g
Фибри 12 g
Сол 0.047 g

 

Сусам се съдържа в следните разновидности на NICS:

290x100 berries chia aronia

 

Опаковка суров сусам, белен от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
20200421 sesame crop
 

 

108x90 prosoПроизход: Полша

proso big

 В състава на NICS е вкючено единствено сертифицирано просо, изпукано под високо налягане и без мазнини.

Просото е типична житна храна и поради високата си добавена стойност се нарежда сред фаворитите на диетолозите. То не съдържа глутен и е много богато на витамини А, Е, В1, В2, РР. Съдържа качествени, бавно разградими въглехидрати и белтъчини. От минералите най-добре са представени в състава му калият, магнезият, манганът, желязото, медта, никелът, цинкът, йодът и фосфорът.

Зрънцата на просото са шампион по съдържание на силиций сред всичко житни култури. Микроелементът е много важен за минералния обмен и имунитета.

В просото има голямо съдържание на лесноусвоими протеини, фибри, биокатализатори, нишесте, глюкоза, бързо окисляващи се мазнини. Лесносмилаемо е, без да дразни стомаха.

 

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 354 Kcal
  1481 kJ
Мазнини, 3 g
от които наситени мастни киселини 1 g
Въглехидрати, 80 g
от които захари 1 g
Белтъци 13 g
Фибри 3 g
Сол 0.005 g

 

 

Просо се съдържа в следните разновидности на NICS:

290x100 almonds cranberries pumpkin290x100 almond cacao blackcurrant290x100 apples pecan cinnamon290x100 blueberries pistachios cranberries290x100 cashew gojiberry pecan290x100 chia apricot brazil290x100 macadamia cherries hezelnuts290x100 berries chia aronia

 

Опаковка изпукани зърна просо от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:

20200424 puffed millet

 

108x90 chiaПроизход: Парагвай

chia big

Думата “Чиа” на езика на племето Маи означава “сила”. Семенцата са били използвани от тези древни култури като мега-енергийни храна, а днес чиата неслучайно е определяна като суперхрана.

Тя съдържа 2 пъти повече протеини от всички останали култури, 5 пъти повече калций, отколкото в животинското мляко, плюс количества бор, който помага за превръщането на калция в костна структура. Чиата има 2 пъти повече калий от банана, 3 пъти повече антиоксиданти от касиса, 3 пъти повече желязо от това в спанака и големи количества витамини А, D, E, К, магнезий, натрий, фосфор, манган, цинк. Изключително богата на мастните киселини омега-3 и омега-6.

Чиата забавя преобразуването на въглехидратите в захар като стабилизира метаболитните промени и така създава по-дълготраен ефект на снабдяване с енергия за организма.

Семената на чиа са идеален източник на протеини, предоставяйки на нашето тяло важни аминокиселини в лесноусвоима форма.

Те също така са огромен източник на разтворими фибри.

 

 

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 490 Kcal
  2050 kJ
Мазнини, 31 g
от които наситени мастни киселини 3 g
Въглехидрати, 44 g
от които захари 0 g
Белтъци 16 g
Фибри 38 g
Сол 0 g

 

Чиа се съдържа в следните разновидности на NICS:

290x100 chia apricot brazil290x100 berries chia aronia

 

Опаковка чиа от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
20200414 chia