СЕМЕНА
Хранителните и здравословни свойства на семената са причината да ги включим в състава на NICS. Семената съдържат много богат набор от витамини и микроелементи, както и ценни, ненаситени мастни киселини. Семената са богати на Омега 3 мастни киселини и фибри, те засищат за по-дълго време и извеждат токсините от тялото ни. Фибрите в тях помагат и за поддържането на процесите в нашия организъм.
Произход: Китай
Тиквените семки са широко използвани в кулинарията, заради високото съдържание и разнообразието на хранителни вещества, които съдържат.
Тиквените семки имат най-голямото количество желязо и магнезий сред всички семена. Богати са на витамини А, С, К, Е и витамини от В групата - В1, В2, В5, В6, В9. Всички те са силни антиоксиданти и помагат в борбата със стареенето на клетките.
От минералите имат още фосфор, калий, калций, цинк, мед, манган, селен.
Тиквените семки съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини, а коктейлът от полезни вещества и минерали се допълва от много рядката съставка делта-7-стерин и аминокиселината L-трипофан, която помага за по-добър сън и избягване на депресивните състояния.
Те са един от най-добрите източници на протеини и фибри.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 559 Kcal |
2330 kJ | |
Мазнини, | 49 g |
от които наситени мастни киселини | 8.7 g |
Въглехидрати, | 10.71 g |
от които захари | 1.4 g |
Белтъци | 30 g |
Фибри | 6 g |
Сол | 0.02 g |
Тиквени семки се съдържат в следните разновидности на NICS:

Произход: България
Вкусни и хрупкави, слънчогледовите семки са отличен източник на много аминокиселини, които осигуряват естествен обмен на мазнини в организма. Съдържат и много ненаситени мастни киселини като линолева, палметинова, олеинова, стеаринова, арахидонова и други. Те са богати на минерали като фосфор, калий, както и магнезий, селен, цинк, натрий, силиций, хром, мед, кобалт, желязо. В съчетание с витамините В1, В2, В3, Е те стават изключително полезни за здравето.
Слънчогледовите семки са пълни с витамини С и Е, които са естествени антиоксиданти. Те са много добър източник на протеини. Съдържащият се в тях магнезий успокоява нервите, мускулите и кръвоносните съдове, а наличието на селен подобрява детоксикацията и предпазва от рак.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 584 Kcal |
2443 kJ | |
Мазнини, | 51 g |
от които наситени мастни киселини | 4 g |
Въглехидрати, | 20 g |
от които захари | 3 g |
Белтъци | 21 g |
Фибри | 9 g |
Сол | 0.009 g |
Слънчогледови семки се съдържат в следните разновидности на NICS:
Опаковка сурови слънчогледови семки, белени от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
Произход: Казахстан, Русия
Легендите твърдят, че самият Хипократ предписвал ленени семена за лечение на своите пациенти. И до днес тези семена са сред най-препоръчваните от медици и диетолози, заради своите общоукрепващи и противовъзпалителни качества.
Лененото семе е основен източник на фибри, които действат благоприятно на храносмилането и отделителната система и създават усещане за ситост.
Лененото семе съдържа около 30% белтъчини, около 15% въглехидрати, богато е на витамин Е и витамин А. Съдържа още около 10% слузно вещество. Най-добрият източник на омега-3 мастни киселини, които помагат да се намали нивото на холестерола в организма. Съдържа още и омега-6 мастни киселини, витамини С, В1, В2, В3, В5, В6, В9, калций, магнезий, фосфор, калий, цинк, желязо.
Ленът има лигнани, които са известни както растителен естроген и имат антиоксидантни качества. Лененото семе спомага за регулиране на захарта в кръвта, благодарение на фибрите в него.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 534 Kcal |
2234 kJ | |
Мазнини, | 42 g |
от които наситени мастни киселини | 4 g |
Въглехидрати, | 29 g |
от които захари | 2 g |
Белтъци | 17 g |
Фибри | 27g |
Сол | 0.03 g |
Ленено семе се съдържа в следните разновидности на NICS:

Произход: Индия
Сусамът е едно от най-ценените растения в Изтока. Качествата му са известни на човека от незапомнени времена.
Сусамовото семе е изключителен източник на калций, който организмът усвоява изцяло. В една супена лъжица сусамово семе има 88 мг калций. То съдържа още мед, манган, магнезий, желязо, фосфор, цинк, триптофан, витамин В1, В2, В3, А, Е, фолиева киселина и диетични фибри. В състава на протеините на сусама са открити осемнадесет аминокиселини, в това число всичките осем незаменими.
Сусамът е изключително ценен източник на витамин В9 – фолиевата киселина, един от най-полезните за човека витамини, който помага за развитието на гръбначния мозък и синтеза на ДНК.
В допълнение към тези ценни минерали и витамини, сусамът съдържа и две уникални съставки - сезамин и сезамолин, които принадлежат към групата на т.нар. лигнани. Те имат понижаващи холестерола и увеличаващи запасите на витамин Е ефекти. Сезаминът предпазва черния дроб от неблагоприятните въздействия на кислорода.
Сусамовото семе е богато на омега-6 и омега-9 мастни киселини, както и есенциални аминокиселини, благодарение на които организмът усвоява неговите протеини с изключителна лекота.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 631 Kcal |
2640 kJ | |
Мазнини, | 61 g |
от които наситени мастни киселини | 9 g |
Въглехидрати, | 12 g |
от които захари | 0 g |
Белтъци | 20 g |
Фибри | 12 g |
Сол | 0.047 g |
Сусам се съдържа в следните разновидности на NICS:

Произход: Полша
В състава на NICS е вкючено единствено сертифицирано просо, изпукано под високо налягане и без мазнини.
Просото е типична житна храна и поради високата си добавена стойност се нарежда сред фаворитите на диетолозите. То не съдържа глутен и е много богато на витамини А, Е, В1, В2, РР. Съдържа качествени, бавно разградими въглехидрати и белтъчини. От минералите най-добре са представени в състава му калият, магнезият, манганът, желязото, медта, никелът, цинкът, йодът и фосфорът.
Зрънцата на просото са шампион по съдържание на силиций сред всичко житни култури. Микроелементът е много важен за минералния обмен и имунитета.
В просото има голямо съдържание на лесноусвоими протеини, фибри, биокатализатори, нишесте, глюкоза, бързо окисляващи се мазнини. Лесносмилаемо е, без да дразни стомаха.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 354 Kcal |
1481 kJ | |
Мазнини, | 3 g |
от които наситени мастни киселини | 1 g |
Въглехидрати, | 80 g |
от които захари | 1 g |
Белтъци | 13 g |
Фибри | 3 g |
Сол | 0.005 g |
Просо се съдържа в следните разновидности на NICS:
Опаковка изпукани зърна просо от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
Произход: Парагвай
Думата “Чиа” на езика на племето Маи означава “сила”. Семенцата са били използвани от тези древни култури като мега-енергийни храна, а днес чиата неслучайно е определяна като суперхрана.
Тя съдържа 2 пъти повече протеини от всички останали култури, 5 пъти повече калций, отколкото в животинското мляко, плюс количества бор, който помага за превръщането на калция в костна структура. Чиата има 2 пъти повече калий от банана, 3 пъти повече антиоксиданти от касиса, 3 пъти повече желязо от това в спанака и големи количества витамини А, D, E, К, магнезий, натрий, фосфор, манган, цинк. Изключително богата на мастните киселини омега-3 и омега-6.
Чиата забавя преобразуването на въглехидратите в захар като стабилизира метаболитните промени и така създава по-дълготраен ефект на снабдяване с енергия за организма.
Семената на чиа са идеален източник на протеини, предоставяйки на нашето тяло важни аминокиселини в лесноусвоима форма.
Те също така са огромен източник на разтворими фибри.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 490 Kcal |
2050 kJ | |
Мазнини, | 31 g |
от които наситени мастни киселини | 3 g |
Въглехидрати, | 44 g |
от които захари | 0 g |
Белтъци | 16 g |
Фибри | 38 g |
Сол | 0 g |
Чиа се съдържа в следните разновидности на NICS:
