СЕМЕНА

Хранителните и здравословни свойства на семената са причината да ги включим в състава на NICS. Семената съдържат много богат набор от витамини и микроелементи, както и ценни, ненаситени мастни киселини. Семената са богати на Омега 3 мастни киселини и фибри, те засищат за по-дълго време и извеждат токсините от тялото ни. Фибрите в тях помагат и за поддържането на процесите в нашия организъм.

108x90 tikveniПроизход: Китай

tikveni big

Тиквените семки са широко използвани в кулинарията, заради високото съдържание и разнообразието на хранителни вещества, които съдържат.

Тиквените семки имат най-голямото количество желязо и магнезий сред всички семена. Богати са на витамини А, С, К, Е и витамини от В групата - В1, В2, В5, В6, В9. Всички те са силни антиоксиданти и помагат в борбата със стареенето на клетките.

От минералите имат още фосфор, калий, калций, цинк, мед, манган, селен.

Тиквените семки съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини, а коктейлът от полезни вещества и минерали се допълва от много рядката съставка делта-7-стерин и аминокиселината L-трипофан, която помага за по-добър сън и избягване на депресивните състояния.

Те са един от най-добрите източници на протеини и фибри.

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 541 Kcal
  2264 kJ
Мазнини, 46 g
от които наситени мастни киселини 9 g
Въглехидрати, 18 g
от които захари 1 g
Белтъци 25 g
Фибри 4 g
Сол 0.018 g

 

Тиквени семки се съдържат в следните разновидности на NICS:

 290x100 almonds cranberries pumpkin290x100 berries chia aronia

 

Опаковка тиквени семки от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
Тиквени семки
 

108x90 slunchogledПроизход: България

slunchogled big

Вкусни и хрупкави, слънчогледовите семки са отличен източник на много аминокиселини, които осигуряват естествен обмен на мазнини в организма. Съдържат и много ненаситени мастни киселини като линолева, палметинова, олеинова, стеаринова, арахидонова и други. Те са богати на минерали като фосфор, калий, както и магнезий, селен, цинк, натрий, силиций, хром, мед, кобалт, желязо. В съчетание с витамините В1, В2, В3, Е те стават изключително полезни за здравето.

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 584 Kcal
  2443 kJ
Мазнини, 51 g
от които наситени мастни киселини 4 g
Въглехидрати, 20 g
от които захари 3 g
Белтъци 21 g
Фибри 9 g
Сол 0.009 g

 

Слънчогледови семки се съдържат в следните разновидности на NICS:

290x100 blueberries pistachios cranberries290x100 cashew gojiberry pecan 290x100 berries chia aronia

108x90 lenПроизход: Казахстан

len big

Легендите твърдят, че самият Хипократ предписвал ленени семена за лечение на своите пациенти. И до днес тези семена са сред най-препоръчваните от медици и диетолози, заради своите общоукрепващи и противовъзпалителни качества.

Лененото семе е основен източник на фибри, които действат благоприятно на храносмилането и отделителната система и създават усещане за ситост.

Лененото семе съдържа около 30% белтъчини, около 15% въглехидрати, богато е на витамин Е и витамин А. Съдържа още около 10% слузно вещество. Най-добрият източник на омега-3 мастни киселини, които помагат да се намали нивото на холестерола в организма. Съдържа още и омега-6 мастни киселини, витамини С, В1, В2, В3, В5, В6, В9, калций, магнезий, фосфор, калий, цинк, желязо.

Ленът има лигнани, които са известни както растителен естроген и имат антиоксидантни качества. Лененото семе спомага за регулиране на захарта в кръвта, благодарение на фибрите в него.

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 534 Kcal
  2234 kJ
Мазнини, 42 g
от които наситени мастни киселини 4 g
Въглехидрати, 29 g
от които захари 2 g
Белтъци 17 g
Фибри 27g
Сол 0.03 g

 

Ленено семе се съдържа в следните разновидности на NICS:

290x100 apples pecan cinnamon 290x100 berries chia aronia

 

Опаковка ленено семе от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
Ленено семе
 

 

108x90 susamПроизход: Индия

sesame white

Сусамът е едно от най-ценените растения в Изтока. Качествата му са известни на човека от незапомнени времена.

Сусамовото семе е изключителен източник на калций, който организмът усвоява изцяло. В една супена лъжица сусамово семе има 88 мг калций. То съдържа още мед, манган, магнезий, желязо, фосфор, цинк, триптофан, витамин В1, В2, В3, В9, А, Е, фолиева киселина и диетични фибри. В състава на протеините на сусама са открити осемнадесет аминокиселини, в това число всичките осем незаменими.

Сусамът е изключително ценен източник на витамин В9 – фолиевата киселина, един от най-полезните за човека витамини, който помага за развитието на гръбначния мозък и синтеза на ДНК.

В допълнение към тези ценни минерали и витамини, сусамът съдържа и две уникални съставки - сезамин и сезамолин, които принадлежат към групата на т.нар. лигнани. Те имат понижаващи холестерола и увеличаващи запасите на витамин Е ефекти. Сезаминът предпазва черния дроб от неблагоприятните въздействия на кислорода.

Сусамовото семе е богато на омега-6 и омега-9 мастни киселини, както и есенциални аминокиселини, благодарение на които организмът усвоява неговите протеини с изключителна лекота.

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 631 Kcal
  2640 kJ
Мазнини, 61 g
от които наситени мастни киселини 9 g
Въглехидрати, 12 g
от които захари 0 g
Белтъци 20 g
Фибри 12 g
Сол 0.047 g

 

Сусам се съдържа в следните разновидности на NICS:

290x100 berries chia aronia

 

Опаковка сусам от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
Сусам белен
 

 

108x90 prosoПроизход: България, Украйна

proso big

Пуканките от просо се произвеждат от нас в базата ни в с. Мусина. В състава на NICS е вкючено единствено сертифицирано био просо, изпукано под високо налягане и без мазнини.

Просото е типична житна храна и поради високата си добавена стойност се нарежда сред фаворитите на диетолозите. То не съдържа глутен и е много богато на витамини А, Е, В1, В2, РР. Съдържа качествени, бавно разградими въглехидрати и белтъчини. От минералите най-добре са представени в състава му калият, магнезият, манганът, желязото, медта, никелът, цинкът, йодът и фосфорът.

Зрънцата на просото са шампион по съдържание на силиций сред всичко житни култури. Микроелементът е много важен за минералния обмен и имунитета.

В просото има голямо съдържание на лесноусвоими протеини, фибри, биокатализатори, нишесте, глюкоза, бързо окисляващи се мазнини. Лесно смилаемо е, без да дразни стомаха.

 

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 354 Kcal
  1481 kJ
Мазнини, 3 g
от които наситени мастни киселини 1 g
Въглехидрати, 80 g
от които захари 1 g
Белтъци 13 g
Фибри 3 g
Сол 0.005 g

 

 

Просо се съдържа в следните разновидности на NICS:

290x100 almonds cranberries pumpkin290x100 almond cacao blackcurrant290x100 apples pecan cinnamon290x100 blueberries pistachios cranberries290x100 cashew gojiberry pecan290x100 chia apricot brazil290x100 macadamia cherries hezelnuts290x100 berries chia aronia

 

108x90 chiaПроизход: Боливия

chia big

Думата “Чиа” на езика на племето Маи означава “сила”. Семенцата са били използвани от тези древни култури като мега-енергийни храна, аднес чиата неслучайно е определяна като суперхрана.

Тя съдържа 2 пъти повече протеини от всички останали култури, 5 пъти повече калций, отколкото в животинското мляко, плюс количества бор, който помага за превръщането на калция в костна структура. Чиата има 2 пъти повече калий от банана, 3 пъти повече антиоксиданти от касиса, 3 пъти повече желязо от това в спанака и големи количества витамини А, D, E, К, магнезий, натрий, фосфор, манган, цинк. Изключително богата на мастните киселини омега-3 и омега-6.

Чиата забавя преобразуването на въглехидратите в захар като стабилизира метаболитните промени и така създава по-дълготраен ефект на снабдяване с енергия за организма.

Семената на чиа са идеален източник на протеини, предоставяйки на нашето тяло важни аминокиселини в лесноусвоима форма.

Те също така са огромен източник на разтворими фибри.

 

 

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 490 Kcal
  2050 kJ
Мазнини, 31 g
от които наситени мастни киселини 3 g
Въглехидрати, 44 g
от които захари 0 g
Белтъци 16 g
Фибри 38 g
Сол 0 g

 

Чиа се съдържа в следните разновидности на NICS:

290x100 chia apricot brazil290x100 berries chia aronia

 

Опаковка чиа от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
Чиа