108x90 susamПроизход: Индия

sesame white

Сусамът е едно от най-ценените растения в Изтока. Качествата му са известни на човека от незапомнени времена.

Сусамовото семе е изключителен източник на калций, който организмът усвоява изцяло. В една супена лъжица сусамово семе има 88 мг калций. То съдържа още мед, манган, магнезий, желязо, фосфор, цинк, триптофан, витамин В1, В2, В3,  А, Е, фолиева киселина и диетични фибри. В състава на протеините на сусама са открити осемнадесет аминокиселини, в това число всичките осем незаменими.

Сусамът е изключително ценен източник на витамин В9 – фолиевата киселина, един от най-полезните за човека витамини, който помага за развитието на гръбначния мозък и синтеза на ДНК.

В допълнение към тези ценни минерали и витамини, сусамът съдържа и две уникални съставки - сезамин и сезамолин, които принадлежат към групата на т.нар. лигнани. Те имат понижаващи холестерола и увеличаващи запасите на витамин Е ефекти. Сезаминът предпазва черния дроб от неблагоприятните въздействия на кислорода.

Сусамовото семе е богато на омега-6 и омега-9 мастни киселини, както и есенциални аминокиселини, благодарение на които организмът усвоява неговите протеини с изключителна лекота.

 

Хранителна стойност:

Хранителни стойности за 100 г
Енергийна стойност 631 Kcal
  2640 kJ
Мазнини, 61 g
от които наситени мастни киселини 9 g
Въглехидрати, 12 g
от които захари 0 g
Белтъци 20 g
Фибри 12 g
Сол 0.047 g

 

Сусам се съдържа в следните разновидности на NICS:

290x100 berries chia aronia

 

Опаковка суров сусам, белен от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин:
 
20200421 sesame crop