Произход: Парагвай
Думата “Чиа” на езика на племето Маи означава “сила”. Семенцата са били използвани от тези древни култури като мега-енергийни храна, а днес чиата неслучайно е определяна като суперхрана.
Тя съдържа 2 пъти повече протеини от всички останали култури, 5 пъти повече калций, отколкото в животинското мляко, плюс количества бор, който помага за превръщането на калция в костна структура. Чиата има 2 пъти повече калий от банана, 3 пъти повече антиоксиданти от касиса, 3 пъти повече желязо от това в спанака и големи количества витамини А, D, E, К, магнезий, натрий, фосфор, манган, цинк. Изключително богата на мастните киселини омега-3 и омега-6.
Чиата забавя преобразуването на въглехидратите в захар като стабилизира метаболитните промени и така създава по-дълготраен ефект на снабдяване с енергия за организма.
Семената на чиа са идеален източник на протеини, предоставяйки на нашето тяло важни аминокиселини в лесноусвоима форма.
Те също така са огромен източник на разтворими фибри.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 490 Kcal |
2050 kJ | |
Мазнини, | 31 g |
от които наситени мастни киселини | 3 g |
Въглехидрати, | 44 g |
от които захари | 0 g |
Белтъци | 16 g |
Фибри | 38 g |
Сол | 0 g |
Чиа се съдържа в следните разновидности на NICS: