Произход: Китай
Тиквените семки са широко използвани в кулинарията, заради високото съдържание и разнообразието на хранителни вещества, които съдържат.
Тиквените семки имат най-голямото количество желязо и магнезий сред всички семена. Богати са на витамини А, С, К, Е и витамини от В групата - В1, В2, В5, В6, В9. Всички те са силни антиоксиданти и помагат в борбата със стареенето на клетките.
От минералите имат още фосфор, калий, калций, цинк, мед, манган, селен.
Тиквените семки съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини, а коктейлът от полезни вещества и минерали се допълва от много рядката съставка делта-7-стерин и аминокиселината L-трипофан, която помага за по-добър сън и избягване на депресивните състояния.
Те са един от най-добрите източници на протеини и фибри.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 559 Kcal |
2330 kJ | |
Мазнини, | 49 g |
от които наситени мастни киселини | 8.7 g |
Въглехидрати, | 10.71 g |
от които захари | 1.4 g |
Белтъци | 30 g |
Фибри | 6 g |
Сол | 0.02 g |
Тиквени семки се съдържат в следните разновидности на NICS: