ПЧЕЛЕН МЕД
Произход: България
Отделяме голямо внимание на меда за барчетата NICS. Купуваме го само от производители от райони без развита индустрия и конвенционално земеделие. Кошерите, от които идва нашият мед, са разположени близо до акациеви и липови гори и далеч от ниви с рапица и слънчоглед.
NICS винаги ще бъде продукт без изкуствена захар.
Натуралният мед е едно от най-ценните хранителни вещества. Той е съставен основно от фруктоза, глюкоза и вода. Съдържа също така други захари, ензими, минерали, органични киселини, витамини и аминокиселини.
По-голямата част от състава на меда включва въглехидрати – около 80%. От тях, преобладават монозахаридите, фруктоза и глюкоза (между 65-75%), както и около 20 други ди-, три- и олигозахариди, протеини и аминокиселини. Фруктозата и глюкозата способстват за регулиране на нервната дейност, разширяват кръвоносните съдове и подобряват обмена на веществата.
В пчелния мед се съдържат биостимулатори, т. е. вещества, повишаващи жизнената дейност на организма.
Медът съдържа осемнадесет свободни аминокиселини, от които най-често срещаните са пролин, лизин, хистидин, аргинин, треонин, аспарагинова киселина, глутаминова киселина, глицин, метионин, изолевцин, левцин, тирозин, триптофан, фенилаланин и др.
Минералните вещества в най-голямо количество са калий, натрий, калций, фосфор, сяра, магнезий, желязо, мед. В състава му влизат и малки количества органични киселини.
Основната групата антиоксиданти в меда са флавоноиди, единият от които, пиноцембрин, е уникален за пчелния мед и прополис.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 304 Kcal |
1272 kJ | |
Мазнини, | 0 g |
от които наситени мастни киселини | 0 g |
Въглехидрати, | 82 g |
от които захари | 82 g |
Белтъци | 0 g |
Фибри | 0 g |
Сол | 0.004 g |
Пчелен мед се съдържа във всички разновидности на NICS: