12511269 1067263659979901 1121766411 o

Харесваме мечтателите. Харесваме хората, които си поставят цели и след това работят здраво, за да ги постигнат. Всъщност, създаването на натуралните блокчета NICS беше точно една такава мечта, която ние реализирахме с много любов и вдъхновение. Този текст обаче не е за нас, той е за група екстремни спортисти, които на 6 януари 2016 г. в 16 ч. местно време покориха вр. Серо Торе. Изкачването на сочения за “корона на Патагонските Анди” връх бе част от експедицията „Опашката на дракона“, която стартира в началото на декември 2015 г. и ще приключи през февруари 2016.
Само прочетете този откъс от техния разказ за финалните акорди от изкачването:
“Катеренето е нереално, част от един друг свят, принадлежащо на някоя друга планета. Природата е свирепа, върховете са обградени от системи на труднопроходими ледници, които пропадат във фьордите на южния Пасифик. Тази застрашителна топография е нескончаемо нападана от жестока метеорология – ветрове и бури, често достигащи над 200 км/ч.”
Момчетата от Школата по алпинизъм и катерене са млади, амбициозни и готови да се изправят срещу всяка трудност с цялата решителност, на която са способни. Точно както си представяме и всеки, който се зарежда за справяне с предизвикателствата с блокче NICS. Запознахме се с Мартин и Виктор през есента и бяхме впечатлени от професионализма, с който говореха за едно пътуване, което за нас изглеждаше възможно само на филм.
Няколко месеца по-късно те вече са изкачили внушителния Серо Торе, извисяващ се на 3102 м. надморска височина, където вятърът понякога достига скорост от 200 км./ч. И там, на покрива на света те развяха знамето на NICS.
Ще продължим да подкрепяме Мартин и Виктор и в следващите им експедиции. Възхищаваме им се, защото показаха, че невъзможни неща няма, а по-трудните само отнемат малко повече време. Успех, момчета, очакваме ви обратно!