Мъдрият Мечо Пух е казал “колкото повече, толкова повече”, като е имал предвид гърнетата с мед, които хапва по време на вкусни закуски, обеди и вечери. С мед денят е по-сладък и здравословен, затова и често го наричат “течното злато на природата”.

Истинският мед е суровият необработен мед. В него няма добавени сиропи или примеси, изглежда ”мътен”, дори може да се е захаросал. Това са гаранции, че е запазил полезните си качества, до които ще стигнем след малко.

12289470 196246257378416 4695701897615053654 n Медът е суперхрана, не защото може да лети, а защото според учените може да облекчи алергичните симптоми. В него се съдържат малки дози полен, които карат имунната система да произвежда антитела. Така организмът произвежда по-малко хистамин и се облекчават симптомите на поленните алергии.

Суперхрана е, защото подсилва имунната и костната системи благодарение на съдържанието на витамин С и калций, а желязото в него помага за по-доброто кръвообращение. Магнезият, цинкът, фосфорът и калият са допълнителен бонус в бурканчето мед.

Освен това съдържа флавоноиди и антиоксиданти, които предотвратяват загубата на мозъчни клетки и помагат за редуцирането на риска от ракови и сърдечно-съдови заболявания. Това със сигурност не е лекът за подобни заболявания, но влияе положително върху човешкия организъм.

Медът е вкусен и полезен природен подсладител, който е и идеален заместител на захарта, когато сме на диета или просто искаме да се храним здравословно. Благодарение на него се понижават нивата на глюкоза в кръвта и се стимулира производството на инсулин в тялото при по-леките форми на диабет.

Спомага и за облекчаване на нощната кашлица и възпира последващо разпространение на възпалението на гърлото. Освен това, децата обожават мед и след като навършат определа възраст може да се използва и като естествено лекарство при грипни състояния.   

Медът е дезинфектант, както за самия организъм, така и за външните рани, благодарение на антибактериалните свойства, които притежава.

Източник е на бърза енергия за тялото. Натуралните глюкоза и фруктоза, които съдържа, увеличават броя на кръвните клетки в тялото, което води до повече кислород в кръвта, а от там до повишаване продуктивността на човешкото тяло и резистентността към бактерии и грипни състояния.  

11232183 194724904197218 7479377698540346367 o Медът помага при безсъние, като увеличава нивата на инсулин и серотонин в човешкия организъм, а тялото превръща серотонина в мелатонин, който регулира количеството и качеството на съня.

Няма срок за годност и в също време много бързо се вижда дъното на бурканчето. Все пак медът е вкусен с всичко - кафе, чай, палачинки, плодове, салати, основни ястия.

Няма повече да те бавим, грабвай блокче NICS, в което има нужната за теб дневна доза мед, а след това може и да отидеш на една удовлетворяваща тренировка. Защото Мечо Пух няма как да греши.