Просото е неизменна част от хранителния режим за здравословно хранене. Веднъж включил го в диетата си, човек бързо разбира, че просото не е единствено храна за птици.
Изпуканото просо се съдържа във всички разновидности на NICS. Но какво се крие зад тази храна с много ползи.
Просото все по-често е определяно като супер храна. Често е сравнявано с киноа, амарант и елда, заради високите хранителни стойности. Тези дребни семена доставят минералите антиоксиданти магнезий, калий, фосфор, калций, цинк и манган в необходимите дневни количества.
Просото е типична житна култура, която добавя ползите си към хранителния ни режим. То е много богато на витамини А, Е, В1, В2, РР и съдържа качествени, бавно разградими въглехидрати и белтъчини. В просото има голямо съдържание на лесноусвоими протеини, фибри, биокатализатори, нишесте, глюкоза, бързо окисляващи се мазнини.
Над 15% от състава на зрънцата просо са протеини. Високото им съдържание го прави идеална храна при вегетариански диети или начин на живот. Количеството магнезий в просото помага за намаляване на неблагоприятният ефект от сърдечен удар, а ниацинът (витамин B3) може да помогне за намаляване на холестерола.
Просото е една от малкото зърнени храни, които са алкални за тялото, дори и след термична обработка. Семената на просото са подходящи за хора с алергия към глутен, а нежната им текстура е подходяща и за най-проблемния стомах. Просото действа като пребиотик заради съдържанието на несмилаеми хранителни фибри, които стимулират развитието на полезни бактерии в стомаха.
Зрънцата на просото са шампион сред всички житни култури по съдържание на силиций - важен за минералния обмен и имунитета. Спомагат и за здравето на костите, зъбите, ставите, съединителната тъкан.
В състава на блокчетата NICS е вкючено белено просо, изпукано под високо налягане и без мазнини. Пуканките от просо се произвеждат от нас в базата ни в с. Мусина по проста технология под налягане 12 атмосфери, без добавени мазнини и микровълнови вълни.
NICS препоръчва консумацията на различни зърнени храни, за да осигурите за организма пълния набор от хранителни вещества, които природата предоставя.