Нашата изпитана рецепта за хляб със семена (750 гр.) съдържа следните съставки:
300 мл хладка вода
2 с.л. зехтин
2 с.л. пчелен мед
1,5 ч.л. сол
240 гр. ръжено брашно
240 гр. бяло брашно
2 ч.л. суха мая за хляб
75 гр. ленено семе NICS
25 гр. белени слънчогледови семки NICS
25 гр. белени тиквени семки NICS
При приготвянето на хляба е важно да се спазва следната последователност. Към водата се добавят зехтина, пчелния мед и солта. Разбърква се добре. Двата вида брашно се смесват и пресяват един - два пъти. Към тях добавяме маята и семената и объркаме добре. Добавя се водната смес и се меси се стегнато тесто.
Тестото се оформя и се оставя са втасва на топло около 2-2,5 часа. Хлябът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45-50 минути. Може да направите дълбок разрез с нож и да поръсите с брашно за разкош.