Произход: Гърция
Касисът е познат още и като френско черно грозде.
Плодовете се характеризират с висока биологична стойност заради съдържанието на захари и органични киселини.
Черните плодчета съдържат голямо количество витамини А, B и C, както и калий, магнезий, желязо, фосфор, цинк, и дори калций. В касиса има до три пъти повече витамин С отколкото в портокала. Зрънцата касис са богати на незаменими мастни киселини, както и на танин, калиеви соли и етерично масло. Пектинът, който се съдържа в касиса, помага за изхвърлянето на някои вредни вещества, натрупани в организма.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 321 Kcal |
1360 kJ | |
Мазнини, | 0 g |
от които наситени мастни киселини | 0 g |
Въглехидрати, | 74 g |
от които захари | 69 g |
Белтъци | 2.3 g |
Фибри | 8.1 g |
Сол | 0.02 g |
Касис се съдържат в следните разновидности на NICS:
Опаковка сушен касис от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин: