Произход: Турция
Изсушаването на гроздето, докато се превърне в стафиди, се практикува от древни времена.
Стафидите са богат източник на въглехидрати, 94% от които са глюкоза и фруктоза - безвредни за диабетиците захари. Стафидите съдържат витамините С, Р, РР, B1 и B2, каротин, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, селен, органични киселини. Стафидите са основен източник на микроминерала бор, който помага за здравината на костите ни.
В тях се съдържат антиоксиданти и най-вече олеаноловата киселина. Богати са на желязо.
Редовната консумация на стафиди помага в борбата срещу умората и депресията.
Хранителна стойност:
Хранителни стойности | за 100 г |
Енергийна стойност | 292 Kcal |
1223 kJ | |
Мазнини, | 0.4 g |
от които наситени мастни киселини | 0.15 g |
Въглехидрати, | 69.4 g |
от които захари | 59.5 g |
Белтъци | 2.7 g |
Фибри | 2 g |
Сол | 0.077 g |
Стафиди се съдържат в следните разновидности на NICS:
Опаковка стафида от 250 гр. може да закупите от нашия онлайн магазин: